Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Έχασε ο Εθνικός τον Φέρεντς Πούσκας επειδή ήταν «επικίνδυνος κομμουνιστής»!

  


|> Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σε ρωτούν: «Γιατί έγινες οπαδός της ομάδας σου«;

Προσωπικά, έχω άπειρες φορές δεχθεί την ερώτηση: «Γιατί έγινες Εθνικός Πειραιώς;» και σήμερα, που τα της Κύπρου είναι στην επικαιρότητα, θα σας πω μια από τις κυριότερες αιτίες…

Ήταν η εποχή που η Ελλάδα συγκλονιζόταν από τις μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων. Η Αθήνα και ο Πειραιάς ξεσηκώνονταν καθημερινά με το σύνθημα «Ε-Ε-Ένωσις!«, τον λόγο, δηλαδή, για τον οποίο είχε ξεσηκωθεί η Κύπρος. Την Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα.

Ο Εθνικός ήταν τότε πρωτοπόρος στο Πρωτάθλημα Ελλάδος και έκανε μια κίνηση με την οποία προκάλεσε συγκίνηση στους Έλληνες φιλάθλους.

Με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, έπειτα από εισήγηση των αειμνήστων παραγόντων Δημήτρη Καρέλα, Νίκου Μουρκάκου και Νίκου Δαμοράκη, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, πάνω από το έμβλημα του Εθνικού, στις φανέλες, είχαν τυπωμένη την Κύπρο, εκφράζοντας την διαμαρτυρία και δείχνοντας τη συμπαράστασή τους στον ηρωικά αγωνιζόμενο λαό της Μεγαλονήσου!

Το εθνόσημο της Κύπρου, έμεινε στις φανέλες του Εθνικού περισσότερο από δύο χρόνια.

Ήταν η ίδια περίοδος, κατά την οποία η ΕΠΟ τιμώρησε τον Εθνικό με αποκλεισμό από το πρωτάθλημα (!) με αστήρικτα επιχειρήματα, επειδή χρησιμοποίησε σε φιλικούς αγώνες τους φυγάδες από την κομμουνιστική Ουγγαρία ποδοσφαιριστές Πούσκας, Κότσκις, Χιντεγκούτι, Γκρόσιτς και Σάμπο, οι οποίοι είχαν δεχθεί να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και να παίξουν στον Εθνικό αν το αίτημά τους γινόταν δεκτό.

 Αντ’ αυτού, η «ολυμπιακο-κρατούμενη» τότε ΕΠΟ, τιμώρησε τον Εθνικό και εξανάγκασε τους Ούγγρους να φύγουν, ματαιώνοντας έτσι μια από τις μεγαλύτερες τομές που θα είχε επέλθει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ποιός νέος, άραγε, εκείνης της αποχής, που είχε εθνικές ευαισθησίες, δεν θα γινόταν οπαδός του Εθνικού, που αγωνιζόταν με το εθνόσημο της Κύπρου στο στήθος;

Αργότερα, η κυβέρνηση των συνταγματαρχών, επέτρεψε στην πρωταθλήτρια ομάδα της Κύπρου να αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα! Έτσι, έπαιξαν στην Α’ Εθνική ο Ολυμπιακός Λευκωσίας, η Ομόνοια, ο ΑΠΟΕΛ και η ΕΠΑ Λάρνακας.

Το 1971, μιλώντας με τον Φέρεντς Πούσκας, όταν ήταν προπονητής στον Παναθηναϊκό, μου αποκάλυψε ότι ο αείμνηστος Δημήτρης Καρέλας είχε πείσει τους Ούγγρους παίκτες να μείνουν στην Ελλάδα και τον Εθνικό.

«Μας είχε φερθεί τόσο καλά, σε μια περίοδο που ήμασταν σαν χαμένοι, ώστε δεν μπορούσαμε να του αρνηθούμε αυτό που ήθελε, να κάνει τον Εθνικό πανευρωπαϊκή δύναμη! Δεν μας δέχθηκε, όμως, η ελληνική κυβέρνηση γιατί μας θεώρησε… επικίνδυνους κομμουνιστές ! Έτσι πήγαμε στην Ισπανία, σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα«! Γίνεσαι Εθνικός με όλα αυτά ή δεν γίνεσαι;



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου