Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Στάδιο Καραϊσκάκη: Η αληθινή ιστορία




Ένα από τα πρώτα γήπεδα στα οποία παίχτηκε ποδόσφαιρο στην Ελλάδα υπήρξε το παλιό ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου
Με χαρακτηριστικό του ότι ήταν στρωμένο με καρβουνίδι από παρακείμενο εργοστάσιο (ηλεκτρική)
Το γήπεδο χρησιμοποιούσαν προπολεμικά όπως και τη "Λεωφόρο" διάφορες ομάδες για να διεξάγονται τόσο επίσημοι όσο και φιλικοί αγώνες.
Μεταπολεμικά κι ενώ το γήπεδο είναι ακόμα ποδηλατοδρόμιο, ο Εθνικός γίνεται ο πρώτος ενοικιαστής του
Με τον καιρό μετά από συνεχή αιτήματα, ο Εθνικός δέχεται και βάζει συνενοικιαστή του και τον ΟΣΦΠ
Εξακολουθεί ωστόσο να πληρώνει στην ΕΟΑ το ενοίκιο ο Εθνικός και για τον ΟΣΦΠ, με συμφωνία να δοθούν πίσω κάποτε τα χρήματα (δανεικά κι αγύριστα)
Τα αρχεία της Ολυμπιακής Επιτροπής αποδεικνύουν ότι βασικός ένοικος του Καραισκάκη ήταν ο Εθνικός
Κατά τη δεκαετία του '50 γίνονται έργα για να μετατραπεί το παλιό ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου σε κανονικό γήπεδο.
Τα έργα διαρκούν χρόνια και το 1956 γίνεται το πρώτο παιχνίδι-γιορτή για το στάδιο, μαντέψτε μεταξύ ποιών: Εθνικός - ΟΣΦΠ
Τα έργα συνεχίζονται και σιγά-σιγά το γήπεδο παίρνει τη μορφή που όλοι ξέραμε: Επίσημοι και μάρμαρα στις Θ. 1 και 2, στην Θ. 7 οι φανατικοί του ΟΣΦΠ, στην Θ. 14 οι φανατικοί του Εθνικού
Σημειώστε ότι η Θύρα 14 κατασκευάστηκε με έξοδα του μεγαλύτερου παράγοντα του Ελληνικού Ποδοσφαίρου εκείνης της εποχής, του αξέχαστου Δημήτρη Καρέλλα, προέδρου του Εθνικού επί 35 και πλέον χρόνια.
Η θύρα κοιτούσε στη φυσική έδρα της πλειοψηφίας των οπαδών του Εθνικού, την πιο παραδοσιακή και χαρακτηριστική γειτονιά του μεγάλου λιμανιού, την πάντα μπλε Καστέλλα.
Αμέτρητες χαρές και λύπες έζησαν οι φίλαθλοι του Πειραιά στο Παλιό Καραισκάκη. Δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι κάθε Κυριακή όποιος κι άν έπαιζε. Οι φωτογραφίες περασμένων δεκαετιών το μαρτυρούν.
Μέχρι που ήρθε η τρέχουσα δεκαετία και με το πρόσχημα των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, το στάδιο γκρεμίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και ο Εθνικός εκπαραθυρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, όπως και όλος ο στίβος του Πειραιά που από τότε δεν έχει στέγη (!)
Η "παράδοση" του Σταδίου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό, οδήγησε πολλά πειραϊκά σωματεία του στίβου στην έξωση. Η συμφωνία της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ με την πολιτεία δεν προέβλεψε τι θα γίνει με τα σωματεία "κυψέλες" του Πειραιά, που τόσα χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες "καλλιέργησαν" τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Πριν από λίγο καιρό τα σωματεία του Πειραιά πραγματοποίησαν συγκέντρωση με την συμπαράσταση του ΣΕΓΑΣ, στην οποία ζήτησαν να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης των σωματείων του Πειραιά. Ειπώθηκαν πολλά, όμως η σιωπή των περισσοτέρων ΜΜΕ "έπνιξαν" τη φωνή των Πειραϊκών σωματείων. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε γίνει συγκέντρωση στο δημαρχείο της Δραπετσώνας από την οποία εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα: "Η ΓΣ των αντιπροσώπων των σωματείων Κλασσικού Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Δραπετσώνας, σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το στάδιο Καραϊσκάκη, αποφάσισε: -Να διαμαρτυρηθεί εντονότατα προς την Πολιτεία για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακατασκευή του Σταδίου Καραϊσκάκη χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη για τις εγκαταστάσεις, τόσο του κεντρικού σταδίου όσο και του προθερμαντηρίου, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι τεράστιες για τη νεολαία και τον αθλητισμό, σε μια περιοχή που ο πληθυσμός ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κατοίκους.
-Να ζητηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, πριν οδηγηθούμε σε θλιβερές καταστάσεις για τη νεολαία, την παραμονή των εγκαταστάσεων του Κλασσικού Αθλητισμού στο Ν. Φάληρο, στον ίδιο χώρο που περισσότερο από 30 χρόνια μεγαλούργησαν οι αθλητές μας".
Φυσικά οι διαμαρτυρίες πήγαν στις καλένδες. Τα χαρτιά βρίσκονται στα υπουργικά συρτάρια, αλλά τα σωματεία του Πειραιά είναι άστεγα και κανένας δεν γνωρίζει πότε θα αποκτήσουν μια έδρα!

Κι όλα αυτά για να φτιαχτεί ένα κόκκινο κατασκεύασμα που εξυπηρετούσε πια μια ομάδα και μόνο, αντί να υπηρετεί τον αθλητισμό στον Πειραιά και τα ολυμπιακά ιδεώση της ΕΟΑ.

Τυπικά ο Εθνικός διατηρεί ακόμα δικαίωμα επανόδου στο στάδιο αυτό, όπως και ο Ατρόμητος Πειραιά, αλλά όλοι έχουν να κάνουν πια με ιδιωτικά συμφέροντα και μεγάλες εταιρείες που το διαχειρίζονται. Τα κόστη είναι υπέρογκα. Τα συμφέροντα μεγάλα.
Ξεσπιτωθήκανε οι Εθνικοί. Κάνουν μισή ώρα ταξίδι πια για να δούν τον Εθνικό. Πρώτα γύρναγαν σε όλο το λεκανοπέδιο να βρουν παιδική χαρά να παίξουν... Μετά ως τη Ριζούπολη. Τώρα η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη με το Ελληνικό και τον όμορφό αυτό χώρο ντυμένο στα μπλέ.
Η συνέχεια γνώστη,το Ελληνικό πουλήθηκε και ο Εθνικός για μια ακόμα φορά χωρίς σπίτι
Όμως οι Εθνικοί δεν ξεχνάνε. Όσο κι αν λιγόστεψαν. Όσο κι αν πληγώθηκαν. Είναι εδώ. Μια μέρα θα επιστρέψουν. Ας το θυμούνται όσοι τώρα χαίρονται για τα έργα τους.
Το Καραισκάκη ανήκει σε όλον τον Πειραιά.

10 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας είναι καλά τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ που το δώσανε στον Κόκκαλη και όχι στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό για αυτό φυτοζωούν τα ερασιτεχνικά αθλήματα....Για να κονομάει η ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι Εθνικοι δεν λιγοστεψαν και καποια μερα θα γυρισουν εκει που τους αρμοζει

      Διαγραφή
    2. Θα ερθει παλι ο καιρος που το καραισκακη θα ζησει πραγματικα ομορφες στιγμες οταν η 14 γινει παλι μπλε

      Διαγραφή
  3. Xθες (6/7/2016) πέρναγα με το αυτοκίνητο απ' έξω κι είπα, αυτή την φορά να κατέβω για να δω πως έχει γίνει (διότι πραγματικά έχω να πάω από τότε που παίζαμε στο βοηθητικό!). Δυστυχώς βοηθητικό πια δεν υπάρχει (είναι ένα τεράστιο Parking στην θέση του). Στην θέση του παλιού Parking υπάρχει ένα άλλο βοηθητικό, μικρό, με ψεύτικο γρασίδι). Πραγματικά δεν κατάλαβα γιατί το έκαναν έτσι... ανάποδα - ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτά που ήδη υπήρχαν εκεί από πριν.
    Απ' την άλλη μεριά, ο δρόμος που πέρναγε πίσω από την παλιά 14, είναι κλειστός. Ο Γαβριήλ (το εργοστάσιο) ερείπιο με τα γράμματα της φίρμας του σπασμένα, ξεθωριασμένα και μερικά να έχουν πέσει... Το μόνο που θυμίζει την παλιά εποχή, η πεζογέφυρα έξω από την 7 (ε ρε κυνηγητά που έπεφταν εκεί κάποτε... ) και τα παλιά γνήσια κιγκλιδώματα της 7 στο μικρό ιστορικό μνημείο που έχουν στήσει απ' έξω, για να παλικαράκια που χάθηκαν εκεί τόσο άδοξα και άδικα!
    Συγκινητική εικόνα... από μια εποχή που έχει φύγει... ανεπιστρεπτί!!! Ανεπιστρεπτί!! :( :( :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμβαση υπαρχει και ανφερει οτι ΑΝ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ειναι Β ΕΘΝΙΚΗ εχει αναφαιρετο ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΡΗΣΗΣ.ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ για να μην το εχεις αυτο το δικαιωμα....σου ζητουν υπερογκο ποσον για καθε ματς που θα δινεις...ως ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΣ....ΠΕΡΑ ομως τουτου...ΕΥΘΥΝΕΣ υπαρχουν και στην δικη μας πλευρα εν ετει 2000-...03....ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ...ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ και δεν διαθετει αλλο γηπεδο.ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΚΑΤΙ??

      Διαγραφή
  4. Ο ΕΘΝΙΚΟΣ την πάτησε στήν μετά Καρέλλα εποχή.Έμπλεξε με τους Μανιάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειμαι ΟΦΗ.Εκει επρεπε να παιζει ο εθνικος!του το φαγανε το γηπεδο. Το2004 ετυχε να ειμαι στον πειραια σε ενα καφενειο που ηταν και κατι γεροντακια που μου ειπαν τι παιχτικε με τον κοκαλη και αλους και πεταξαν εξω τον εθνικο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είμαι Παναθηναϊκός και σας καταλαβαίνω απόλυτα. Καταλαβαίνω πως είναι να υπάρχει ένα στάδιο το οποίο να το χρησιμοποιούν όλοι και να έρχονται τα συμφέροντα και ο δυνατός (ΟΣΦΠ) και να το παίρνει για αυτόν. Όλα αυτά έγιναν βέβαια με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ. Ελπίζω να επιστρέψει ο Εθνικός Πειραιώς και να γίνει το δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε δύσκολα να αλλάξει κάτι. Από το τέλος της διοίκησης Καρέλλα και μετά ο Εθνικός είναι στο σκοτάδι. Μην ξεχνάμε ότι ο Εθνικός πολεμήθηκε από την αρχή της ιστορίας του πάρα πολύ. Και από τον Ολυμπιακό στα πρώτα χρόνια του τοπικού Πειραιά αλλά και μετά με το ΠΟΚ.

      Αποκορύφωμα το κλεμμένο πρωτάθλημα του '57 και ο φόβος των τριών μεγάλων της Αθήνας να εκτοξευθεί σε επίπεδο ο Εθνικός. Αυτό θα άλλαζε το ρου της ιστορίας αλλά δυστυχώς φάγαμε στην μάπα τους τρεις μεγάλους που τα τελευταία 55 χρόνια αλληλοτρώγονται ενώ πριν ήταν ενωμένοι.

      Μην ξεχνάμε και το κλεμμένο πρωτάθλημα του '47 που έπρεπε να πάρει ο Ηρακλής και μηδενίστηκε από την ΕΠΟ. Πρωτάθλημα που πήρε ο ΟΣΦΠ με την συνεισφορά και της ΑΕΚ.

      Όταν το 1928, ο Εθνικός έκατσε και στήριξε την ΕΠΟ από την οποία είχε αποχωρήσει το ΠΟΚ, η ίδια η ΠΟΚ τον πολέμησε στα επόμενα χρόνια. Αυτά.

      Δυστυχώς τα πολλά χρόνια ανυποληψίας έχουν επίδραση και στην «παραγωγή» νέων φιλάθλων. Ο Εθνικός είχε πάρα πολύ κόσμο προπολεμικά και μέχρι την δεκαετία του '70 στην Καστέλλα, την Ευαγγελίστρια, το Πασαλιμάνι, την Φρεαττύδα, την Καλλίπολη αλλά μετά άρχισε να λιγοστεύει. Κάποια από τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει ο Εθνικός δεν τα γνωρίζει ο πολύς κόσμος και δεν τα κατέχουν άλλες μικρομεσαίες ομάδες με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

      Διαγραφή