Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Ο Καρέλλας και ο Μουρκάκος του μπάσκετ…

Εθνικός μετά το ματς με τη Λιβαδειά





Το ημερολόγιο γυρίζει πίσω, στις 7 Μαΐου του 2007… Κλειστό Κορυδαλλού και η αδιάφορη βαθμολογικά Προοδευτική νικά τον Εθνικό με 96-82…
Στις εξέδρες, μια παρέα ανθρώπων που δεν ξεπερνά τα δάκτυλα δύο χεριών, προσπαθεί να αποδεχθεί την οδυνηρή κατάληξη μιας σεζόν γεμάτης όνειρα. Η ήττα είναι καταδικαστική και ο Εθνικός πέφτει στην Β” ΕΣΚΑΝΑ…
Λίγα λεπτά μετά, το τηλέφωνο κτυπάει… «Ο Στεφανίδης έβαλε τρίποντο στο τελευταίο δευτερόλεπτο και νίκησε το Πέρα μέσα στο Μοσχάτο». Το θαύμα έγινε. Το επίσης αδιάφορο Πέρα, είχε κερδίσει εκτός έδρας την Ελευθερία και είχε κάνει απρόσμενο δώρο στον Εθνικό. Κανείς δεν μπορούσε να υποθέσει ότι το Μοσχάτο θα χάσει ένα τόσο σίγουρο θεωρητικά ματς…
Ο Εθνικός, λοιπόν, ήθελε απλά μια νίκη στην έδρα του επί του αδιάφορου Περάματος για να σωθεί… Μία εβδομάδα μετά, στο Παπαστράτειο ή για να ακριβολογούμε, το «Πέτρος Καπαγέρωφ».
Τελικά εκείνο το παιχνίδι δεν έγινε ποτέ στο Παπαστράτειο. «Είναι ακατάλληλο για αγώνες και προπονήσεις», ανακοίνωσε το έγγραφο και από τις 10 Μαϊου του 2007 ο Εθνικός είναι ουσιαστικά «άστεγος»… Ως γνωστόν, το πρόβλημα στην οροφή ακόμα δεν έχει επισκευαστεί.
Κι όμως… Από εκείνο το σημείο και μετά, οι κυανόλευκοι δεν κοίταξαν ποτέ πίσω. Στις 17 Μαΐου νίκησαν το Πέραμα, σώθηκαν και άρχισε η αντίστροφη πορεία.
Η παρέα των μπασκετικών του Εθνικού έμεινε ίδια, καμιά δεκαριά άτομα με επικεφαλής τον Τάκη Γκότση… Αλλά φαίνεται πως ήταν ο καιρός των… τσιγγάνων.
Λίγες μέρες μετά τον παραμονή από θαύμα, ήρθε η συμφωνία με τον Γιάννη Παύλο για να μπει ο Εθνικός σε άλλη βάση. Με τους Πέτρο Φούκο και Παναγιώτη Παπαδημητρίου να είναι πάντα μπροστάρηδες… Τη σεζόν 2007-2008 οι κυανόλευκοι κόντρα σε κάθε λογική κάνουν πρωταθλητισμό και χάνουν την άνοδο στη Γ” Εθνική σε τετραπλή ισοβαθμία(!) και ένα χρόνο μετά κάνουν το μεγάλο βήμα. Κατακτούν τον τίτλο στην ΕΣΚΑΝΑ και επιστρέφουν στις Εθνικές κατηγορίες μετά από 12 χρόνια… Το ματς με τον Πορφύρα στο κλειστό της Δραπετσώνας παραμένει αξέχαστο, αφού περισσότεροι από 1200 θεατές παρακολούθησαν την αναμέτρησης που ουσιαστικά έκρινε την άνοδο.
Ο μπασκετικός Εθνικός δεν είναι πλέον υπόθεση 5-10 ανθρώπων, είναι κάτι περισσότερο. Βέβαια η προσπάθεια στη Γ΄Εθνική δεν στέφεται με επιτυχία, τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα είναι μεγάλα και οι κυανόλευκοι  υποβιβάζονται σε τριπλή ισοβαθμία στην τελευταία αγωνιστική…
Κι εκεί που όλοι πίστεψαν πως ο μπασκετικός Εθνικός δεν θα καταφέρει ποτέ ξανά να ορθοποδήσει, αποδεικνύεται πως τα τρία χρόνια της αναγέννησης δεν πήγαν χαμένα. Ο Τάκης Γκότσης δεν τα παράτησε και με τη βοήθεια πιστών φίλων της ομάδας, έκαναν την κίνηση που άλλαξε τη ροή των πραγμάτων… Ο Βασίλης Δέρβος βρέθηκε δίπλα στο τμήμα μπάσκετ…
Ο Εθνικός βγαίνει 5ος στην Α” ΕΣΚΑΝΑ την σεζόν 2010-11 και την αμέσως επόμενη σεζόν ο Δέρβος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το τμήμα… Με πρόεδρο τον Δημήτρη Καραφαντή, δημιουργούν τη Διοικούσα Επιτροπή του μπάσκετ.
Ο Εθνικός κάνει πρωταθλητισμό στην Α” ΕΣΚΑΝΑ, στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα όλων των εποχών… Ιωνικός, Φάρος, Μάνδρα, Ικαρος διεκδικούν (πλέον όλοι βρίσκονται στις εθνικές κατηγορίες) και οι Νικαιώτες παίρνουν την πρωτιά, μετά από άλλο ένα ματς που έχει μείνει αξέχαστο, μπροστά σε 1500 θεατές στον Πλάτωνα. Οι Πειραιώτες χάνουν το εισιτήριο της επιστροφής στη Γ” Εθνική, αλλά στέκονται τυχεροί όταν ο Διαγόρας Ρόδου ανακοινώνει ακριβώς την τελευταία ημέρα της διορίας, ότι δεν κατεβαίνει στη Β” Εθνική… Ο Κρόνος ανεβαίνει αυτόματα στη Β” και ο Εθνικός στη Γ’!
Οι κυανόλευκοι κάνουν για άλλη μια σεζόν πρωταθλητισμό, βγαίνουν δεύτεροι πίσω από τον Πόλις και έχουν την ευκαιρία για να ανέβουν στη Β” σε αγώνα μπαράζ. Αντίπαλος; Πάλι ο Ιωνικός Νικαίας. Μπροστά σε 2000 άτομα στα Πατήσια, ο Ιωνικός κερδίζει, αλλά ο Εθνικός ανεβαίνει εκ νέου. Πώς; Αποφασίζεται ότι κάθε όμιλος στη Β” Εθνική θα έχει από 14 ομάδες και όχι 12 κι έτσι υπάρχει χώρος και για τον ηττημένο του μπαράζ.
Δεύτερη συνεχόμενη άνοδος για τον Εθνικό, που κάνει πρωταθλητισμό και στη Β” Εθνική… Η απρόσμενη νίκη του Αμαρουσίου επί του Ιωνικού επιστρέπει στους Πειραιώτες να πάρουν τη δεύτερη θέση στο Νότο, συνεπώς έχουν την ευκαιρία για το εισιτήριο για την Α2 μέσω μπαράζ… Αντίπαλος η Λιβαδειά και αυτή τη φορά ο Εθνικός δεν χάνει την ευκαιρία… Κερδίζει με 63-59. Στις 10 Μαΐου του 2014 γράφεται η πιο σημαντική σελίδα στην ιστορία του τμήματος μπάσκετ… Ο Εθνικός ανεβαίνει στην Α2 για πρώτη φορά! Ενας σύλλογος με μεγάλη παράδοση στο ποδόσφαιρο και στο πόλο, κάνει πλέον αισθητή την παρουσία του και στο μπάσκετ. Παλιότερα είχε κτυπήσει την πόρτα της Α” Εθνικής, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερε… Τώρα πια είναι στο πιο ψηλό σκαλί, μέχρι το επόμενο… Με όλη την οικογένεια του συλλόγου να έχει αγκαλιάσει το τμήμα και την μικρή παρέα του 2007 στον Κορυδαλλό να παρακολουθεί χαμογελαστή και να νιώθει χαρά και υπερηφάνεια την ομάδα μπάσκετ.
Και όπως ο μεγάλος ποδοσφαιρικός Εθνικός μεγαλούργησε με τον Δημήτρη Καρέλλα ηγέτη και τον Νίκο Μουρκάκο πρόεδρος, έτσι και ο μπασκετικός Εθνικός βρήκε ένα αντίστοιχο δίδυμο για να πετύχει τρεις συνεχόμενες ανόδους και να φτάσει στην Α2. Βασίλης Δέρβος ο ηγέτης, Δημήτρης Καραφαντής πρόεδρος… Ο Καρέλλας και ο Μουρκάκος του μπάσκετ…

superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου