Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Σαν σήμερα 24-1-2005 έφυγε ο Νίκος Μουρκάκος.




Εικόνα


Ήταν ένας από τους κορυφαίους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, με πολύχρονη προσφορά στον Εθνικό ΟΦΠΦ.

Με τον Εθνικό ασχολήθηκε από τις αρχές της 10ετίας του ’50 και ήταν ο πιο στενός συνεργάτης του Δημήτρη Καρέλλα.
Διετέλεσε έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος, γενικός γραμματέας, γενικός αρχηγός, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δ.Σ

Παράλληλα με τα καθήκοντά του ως παράγοντας του Εθνικού, ο Νίκος Μουρκάκος υπήρξε διευθυντής προγράμματος του Ραδιοσταθμού Ενόπλων Δυνάμεων και ο πρώτος σπορτκάστερ του, που μετέδιδε κάθε Κυριακή αγώνες μέσα από τα γήπεδα.
Ήταν στιχουργός και είχε γράψει δεκάδες τραγούδια που ερμήνευσαν οι Μερκούρη, Γούναρης, Μαρούδας, Πολυμέρης, Καζαντζίδης, Μπελίντα, Μπιθικώτσης, Πάνου, Γαβαλάς, Διονυσίου, Λύδια, Αγγελόπουλος, Γκρέϋ

Επί της αρχηγίας του, η χρυσή ενδεκάδα του Εθνικού του 1957, αποτελούμενη από τους Μανταλόζη, Λαιμό, Κλικόπουλο, Κοζομπόλη, Αρδίζογλου, Καρνασόπουλο, Γράψα, Στούρα, Καραουλάνη, Σπαθούλα, Μπενάρδο προηγείτο στην βαθμολογία του πρωταθλήματος και ενώ θεωρείτο βέβαια πρωταθλήτρια, η ΕΠΟ και το ΠΟΚ με ψεύτικες κατηγορίες και δικαστικές αποφάσεις απέκλεισαν τον Εθνικό και «χάρισαν» το πρωτάθλημα στον συμπολίτη Ολυμπιακό.

Ο Νικος Μουρκάκος ήταν αυτός που λύτρωσε τον Εθνικό από τον υποβιβασμό στην Β’ Εθνική Κατηγορία το 1988-89
Όταν η ομάδα βρέθηκε κάτω από την γραμμή παραμονής, ο Μουρκάκος πήγε στον τότε Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Κασιμάτη, ζητώντας του αύξηση των ομάδων της Α΄ Εθνικής ώστε να μη πέσει ο Εθνικός. Αυτός τον παρέπεμψε στην Μελίνα Μερκούρη, υπουργό τότε Πολιτισμού.
Όταν μπήκαν λοιπόν στο γραφείο της, η Μελίνα ρώτησε τους εκπρόσωπους του Εθνικού: «τι θέλετε κύριοι?». «Να αυξήσετε τις ομάδες της Α’ Εθνικής» της απάντησαν. «Δεν γίνεται καμάρια μου» τους απάντησε.
Τότε ανέλαβε την κατάσταση ο Νίκος Μουρκάκος λέγοντας χαρακτηριστικά στην Μελίνα:
«κυρία υπουργέ, θέλω να σας πω δυο λέξεις με το θάρρος που έχω αποκτήσει ύστερα από 3.000 νύχτες που έχουμε κοιμηθεί μαζί».
«Τι λέτε κύριε, είστε τρελός?» του απάντησε η Μελίνα. Και ο Μουρκάκος συνέχισε λέγοντας, «Μελίνα, εσύ δεν τραγούδησες τα «Παιδιά του Πειραιά»? Πίσω από το τραγούδι σας στο δισκάκι βρίσκεται το «Ένα σφάλμα έκανα» που έχω γράψει και το τραγούδησε ο Πόλυ Πάνου. Με το δισκάκι αυτό κοιμάμαι όλα αυτά τα χρόνια στο μαξιλάρι μου».
«Γλυκέ μου εσύ είσαι ο Μουρκάκος? Και τι θέλεις εδώ?» τον ρώτησε η Μελίνα.
Αφού της εξήγησε τον λόγο κατάφερε να την πείσει και με τις εντολές της πέρασε ο νόμος για αύξηση των ομάδων της Α΄Εθνικής, οδηγώντας έτσι τον Εθνικό σε μπαράζ όπου και παρέμεινε στην κατηγορία, νικώντας την Βέροια, την Κόρινθο, τον Διαγόρα και τον ΠΑΣ Γιάννινα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου